Последните няколко години, особено по време на пандемията, показаха колко е важно младите специалисти да са наясно какво могат да предприемат за себе си и околните. На бял свят се показаха много загубени връзки между институциите, ключови за изграждането на една личност в специалист в правилната за него област. Затова ние решихме да основем фондация, която да помага и да свързва студенти, лекари и институции, за да можем заедно да осъществяваме важните за всеки, аспекти от живота.

Фондация „Практикум“ е насочена към развитието на младите кадри в сферата на медицината в България. Да попаднете в среда от млади, амбицирани и талантливи хора, които имат желание да надграждат знанията си и да подобряват уменията си, би било от ключово значение за едно успешно бъдеще. Фондацията подкрепя, мотивира и разкрива нови възможности за студенти от II до VI курс по Медицина, Фармация и съпътстващите дисциплини в сферата на обслужване.

Да избереш медицина като поле за развитие, превръща помощта към другите от висш идеал в изпълнима цел.

Екип

Милен Христов
Директор на съвета на фондация „Практикум“

Завършвайки бакалавъра си в британския “University of Sheffield”, последвал с MBA в Московския бизнес институт “Сколково”, Милен Христов затвърждава академичната си кариера, като отворен за света и харесващ контрастите човек. Още в студентските си години създава първия си бизнес, който впоследствие се превръща във водещия картов оператор за горива в страната – Benzin.bg. По-късно създава още много проекти, сред които и стартъп-ът за лабораторни изследвания Laboratoria.bg. В професионалната си кариера г-н Христов се развива като ръководител на най-големия автомобилен холдинг, като за едва 2 години успява да докара на българска земя водещия руски производител “ГАЗ”, китайските “Dongfeng” и най-силния бранд в света “Ferrari”.

Защо фондация „Практикум“?

„През годините съм натрупал богат опит в неправителствените организации, като още в ученическите си години членувах в младежките програми на Ротари – Интеракт, а в последствие ръководих и най-голямата конференция – симулация на ООН в България – „Софийски Интернационален Модел Обединени Нации“. Мотивацията ми за създаване на фондация “Практикум” е свързана с желанието ми да помагам на младите да намерят своя правилен професионален път, както и с непрекъснатата липса на добра социална и медицинска грижа в България, породена от недостойните условия на труд. Вярвам, че с правилната ориентация, образование и мотивация младите лекари могат да останат в България и значително да подобрят не само качеството на здравните услуги, но и стандарта на живот на българите.“

Ива Танева
Директор Оценка на въздействието и експертиза (член на съвета на фондация „Практикум“)

Ива Танева е завършила специалност “Застраховане и социално дело” през 2018 година.  Завършва и втора магистратура по “Обществено здраве и здравен мениджмънт”. От 2014 насам се занимава със застраховане, риск мениджмънт и развитие на проекти в различни професионални направления.

Защо фондация „Практикум“?

„Защото най-прекрасното нещо е да знаеш, че има на кого да разчиташ. Изграждането на екип и сформирането на социална група от мотивирани, млади и амбициозни хора, които да споделят обща цел и да се подкрепят, е една изключително чиста и прекрасна задача, която си струва всяко усилие. Младите лекари в България заслужават да усещат подкрепа, сигурност и признателност.“

Христина Йорданова
Експерт Връзки с обществеността

Христина Йорданова е студент по журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит в оформянето на медийни текстове от работата си в медицинско-здравната медия „Puls.bg“ и управлението на вътрешни и външни комуникационни потоци, придобити в PR агенция “M3 Communications Inc.”, “Timeless Production Group” и SoftUni. Притежава критично мислене и широки познания в създаването на съдържание.

Защо фондация „Практикум“?

“Известно е, че един от водещите проблеми на българското здравеопазване е кадровият дефицит на специалисти. Затова съм щастлива да бъда част от екипа на Фондация “Practicum” – свързващото звено между професионалисти, студенти и специализанти. Вярвам, че заедно можем да осъществим ефективна промяна и да допринесем за утвърждаването на здравна система, в която лекарите са оценени и имат капацитета да се грижат за здравето на пациентите в България.”