Често се случва да чуем, че посещението при лекар е необходимо, когато не се чувстваме добре или когато имаме нужда от лечение за определено заболяване. ИМАШ ВРЕМЕ за хобитата си – да рисуваш, да четеш, да спортуваш, да готвиш. ИМАШ ВРЕМЕ да излизаш с приятелите си, да ходиш на кино, на театър, на разходка. ИМАШ ВРЕМЕ и за медицински преглед! Именно това бе надсловът в последната кампания на Фондация „Practicum“, посветена на нуждата от редовна проверка на здравето и проява на лична отговорност към него.

В трите дни на 21, 22 и 23 април (петък, събота, неделя) 2023 г. проведохме безплатни прегледи на територията на Медицински център „МедИнс – Свети Герасим Кефалонийски“. Освен оборудвани кабинети с ехографи, електрокардиограф, апарат за кръвно налягане и други медицински пособия, партньорите ни от МедИнс подсигуриха и лекарски екип, който да извършва самите консултации.

В прегледите по линия на кампанията „Имаш време“ се включиха общо седем лекари – кардиологът д-р Мария Доцева, урологът д-р Ребуар Акаш, специалистите по образна диагностика д-р Людмила Маринова д-р Иво Ватев, гастроентерологът д-р Виктор Даков, офталмологът д-р Иван Димитров,  и специализантът по вътрешни болести и педиатрия Мерилин Иванова. Прегледаните пациенти са общо тридесет, като не са установени заболявания и състояния, налагащи насочване към хоспитализация.

В кампанията се включиха и студенти на Фондация „Практикум“, които активно участваха в прегледите. Усвоиха ценни умения в получаването на ясен образ с ехограф, провеждането на електрокардиограма и точното измерване на кръвно налягане. Специално благодарим на Джована Пътова, Виктория Славчева, Димитър Мечков, Диана Витанова, Габриела Колева и всички останали доброволци за проявения интерес и желание да се учат и да практикуват избраната от тях професия и мисия – лекар. Надяваме се, че кампанията „Имаш време“ е била още един повод и възможност за приложение на наученето в университетската аудитория. Пожелаваме им да са все така усърдни и целеустремени.

Ние от Фондация „Практикум“ вярваме, че здравето е лична отговорност, а с правилната медицинска грижа превенцията на хронични заболявания е възможна. Като неправителствена организация с водеща цел да подобри състоянието на здравната система в България посредством инициативи насочени към младите кадри в системата на здравеопазването и пациента, се стремим да бъдем активен участник в подобряването на здравната профилактика. Затова и организирахме кампанията „Имаш време“ достъпна за хора от всякаква възраст с фокус върху младите.

Превенцията на сериозни заболявания е възможна, когато полагаме ежедневна грижа за здравето си посредством редовно практикуване на предпочитана спортна активност, прием на любими, но все пак питателни и полезни храни, достатъчно количество сън и пълноценна почивка, както и регулярно посещаване на прегледи с цел ранно диагностициране и предотвратяване на определени здравословни състояния, които иначе биха били по-трудно преодолими. Не бива да се страхуваме от диагнозата, а да направим всичко възможно, за да я предотвратим. За Фондация „Практикум“ „Имаш време“ бе първата инициатива от подобен характер, но със сигурност не и последната.

Тъй като се стремим да показваме добрия пример, се обърнахме към успешни известни личности в България, които въпреки заетостта и ангажиментите си, успяват да намерят време за здравето си. Какво споделиха Мария Илиева, Теди Кацарова, Севда Димитрова, Крум Савов, Мая Савова и Влади Караджов за здравословните си навици и нуждата от редовни медицински консултации, може да научите от видеата в YouTube канала на Фондация „Практикум“.

Благодарим на Медицински център „МедИнс – Свети Герасим Кефалонийски“ за предоставената помощ и оказаното съдействие. Благодарение на подходящите условия на центъра, оборудваните кабинети и квалифицираните медицински специалисти, кампанията „Имаш време“ стана възможна. Реализираните разходи в рамките на инициативата, провела се в периода 21.04 – 23.04. 2023 г., са в размер на 660 лв.