Този път екипът ни потегли към малък град между красивите скали на Северозападна България. Там в близост до Видин се намира вечният Белоградчик – място, където всеки оставя сърцето си сред спиращите дъха гледки, топлината на хората и вдъхновението пред красивата природа на страната ни. Решихме, че е време да посрещнем следващото издание на проекта „Лекар на село“ още по-смело и устремено, обединявайки сили с млади, будни и търсещи хора, които прозорливо гледат към по-добро бъдеще за родината на своите деца, близки и приятели.

Населението на града към 2020 година е 4339 жители,[2] което го прави второто по големина населено място в областта. Градът е живописно разположен в западната част на Стара планина, в югозападното подножие на Белоградчишкия венец. Благоустроен и приветлив, Белоградчик е сред атрактивните туристически обекти у нас, а девизът му „Вечен и млад“ съответства на желанието ни винаги здравето да бъде поставено на първо място, за да можем заедно да се наслаждаваме на приключението, наречено живот.

Цялата си благодарност дължим освен на неспиращия труд и ентусиазъм на всички участници, и на г-н Боян Минков – председателят на Общински съвет – Белоградчик, който сърдечно ни помогна, предоставяйки възможността да извършваме прегледи в местната болница, както и в село Рабиша. В кампанията, финансирана от Фондация Америка за България, взеха участие и представителите на “Асоциацията на младите лекари към община Бургас”, които активно развиват своите компетенции, като кадри на водещи болници в морския град, за което лично благодарим и на д-р Стамен Пишев и д-р Диляна Стоянова. Медицински център „Пентаграм“ също излъчи свой кадър, с цел подпомагане на кампанията и д-р Цветина Даскалова се включи, провеждайки АГ прегледи заедно с местния лекар-гинеколог.

Този път от Фондация „Практикум“ дадохме възможност на осем студенти доброволци да се включат в кампанията и да придобият опит и знания. В Белоградчик бяха прегледани 55 човека. В Рабиша – 18. Кръвни изследвания бяха направени на 34 души. Общо прегледи за двата дни – 170, като се има предвид, че повечето от пациентите се възползваха от услугите на по трима специалисти. Този път кампанията се проведе в рамките на четири дни, в които сторихме добро за стотици, сътворихме красиви приятелства и се заредихме с надежда, че където има усилия има и резултати.

Лекарите са утвърдени имена от водещи клиники в Бургас, а осемте студенти, присъстващи на прегледите, изявиха желание да помогнат на белоградчишката болница. Но за това, в бъдеще. Благодарим на д-р Румяна Цонева и д-р Жоро Николов, които предоставиха личните си кабинети и участваха в прегледите заедно с колегите си от Бургас. От Фондация Практикум с радост ще посетим района на Белоградчик отново!

Реализирани разходи за провеждане на прегледи в Белоградчик в периода 27.07-30.07.2023 г.

ТИП СУМА В ЛВ. С ДДС
Лабораторни изследвания 982.23 лв.
Настаняване & изхранване 2948.00 лв.
Хонорари лекари 870.00 лв.
Транспорт 352.03 лв.
ОБЩО 5 152,26 лв.