Село Дебелт съществува още от времето на Римската империя, когато е било с името Деултум в границите на колония Флавия. В землището на селото има и тракийски могили, но няма данни за името на тогавашното селище. Селото е обект на археологически проучвания, като са разкрити стари римски терми и основи на дворец.

В селото има археологически музей, в който са изложени откритите предмети от археологическите разкопки. Разположено е на 10 km източно от общинския център Средец и на 22 km западно от областния център Бургас, в полите на Странджа планина.

Водещи медицински специалисти в областта на кардиологията и пулмологията извършиха над 30 индивидуални профилактични прегледа в бургаското село Дебелт по време на десетата кампания по проект „Лекар на село“. Тя се проведе съвместно с нашите приятели от Сдружение „Млади лекари“ – Бургас.

В работния процес активно участваха студентите Златомира Попова и Георги Градев от 4-ти курс, специалност „Медицина“ в Бургаският държавен университет „Проф. д-р Асен Златаров“, както и Цветелина Живовечка, 3-ти курс, Медицински университет – Пловдив.

В екипа, който извършва прегледите, се включиха кардиолозите д-р Стамен Пишев – Председател на Сдружение „Млади лекари“ – Бургас и изпълнителният директор на Сдружение „Млади лекари“ – Бургас д-р Диян Господинов; пулмологът д-р Иван Власов; педиатърът д-р Весела Александрова и лекарският асистент – Гергана Ангелова.

Доволните пациенти получиха множество подаръци и топло шалче.

Реализирани разходи за провеждане на прегледи в с. Дебелт на 16.12.2023

ТИП СУМА В ЛВ С ДДС
Хонорари лекари 1200 лв.
Транспорт 329.57 лв.
ОБЩО 1529,57 лв.