Село Стакевци

Според съществуващо предание за основаването и името на селото, преди много време двама братя – Крачун и Стайко, живели със семействата си заедно на едно място, на 6 км от бъдещото село Стакевци и на 3 км от бъдещото село Крачимир, но се скарали поради спор и решили да се разделят. Установили се на нови места – Стайко основал село Стакевци, а Крачун – Крачимир.

Село Стакевци се намира на около 13 км югозападно от град Белоградчик. В селото към 2018 г. има един общопрактикуващ лекар, жителите ползват образователни институции, както и фармацевтични, стоматологични и специализирани медицински и административни услуги в общинския град Белоградчик.

Село Праужда

Пра̀ужда е село в Северозападна България, община Белоградчик, област Видин. Основните поминъци на местното население са животновъдството, лозарството, винарството и земеделието. В Праужда се среща така наречения торлашки диалект.

Село Чифлик

Село Чифлик се намира в Западния Предбалкан, на около 4 км югозападно от град Белоградчик и на също толкова – източно от село Праужда. Разположено е в източните поли на централната част на планинския рид Ведерник, в долината на течащата от запад на изток Стакевска река. Населението на село Чифлик наброява близо 90 души към днешна дата.

Стартирахме годината със съвместна кампания с колегите от Мобилна амбулатория „Генади Дикински“. В екипа се включиха кардиологът д-р Красимир Славчев, завършил в София, а към момента практикуващ във Видин и Монтана, и д-р Генади Дикински – бивш началник на Спешното отделение в Димово.

В кампанията участие взеха и студентите по медицина от четвърти курс на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Михаела Михайлова и Спасимира Каназирева. Екипът прегледа над 40 души в рамките на ден в селата Стакевци, Праужда и Чифлик.

Мобилна амбулатория „Генади Дикински“ предостави и урологична грижа на нуждаещите се жители, като участие в кампанията взе и лекар-специалист в областта на урологията. На пациентите бяха проведени пълни кръвни изследвания, съобразени и допълнени спрямо заболяванията и индивидуалните им нужди.

Реализираните разходи за провеждането на прегледи в селата Стакевци, Праужда и Чифлик за периода 09.02.2024 г. бяха на стойност 200 лева.