Не ни беше необходимо много време, за да установим къде се къса връзката между университета и крайната цел – мисия Лекар. В края на миналата година основахме Фондация “Практикум” с една цел – да подобрим достъпа до качествено образование, специализация, практики и комуникацията на бъдещите лекари с работодатели и здравни заведения.

Като млади хора, които ценят своето време, решихме да не го губим и да стреляме директно с първия доброволчески проект, който стартираме в началото на новата година.

Проектът “Лекар на село” има за цел да осигури медицински прегледи на хора в труднодостъпни райони на страната. За да създадем нашия принос към тази цел, решихме до края на 2022 година да осигурим финансиране и специализантска работна сила, с която да осигурим прегледи на населението на 10 села – населени места, които тенденциозно страдат от липса на медицинска грижа. За да бъде проектът още по-пълноценен, в инициативата ще участват лекари доброволци, които освен пряка медицинска грижа за пациентите, ще имат възможността да предават своя опит и знания на студентите, които ще участват активно в осъществяване на прегледите.

За да бъде всичко това възможно, ние с помощта на наши партньори ще осигурим всички необходими средства за осъществяването на прегледите, както и предоставянето на резултатите от тях на всеки един от пациентите, за да допринесем за подобряване на медицинските грижи. Другата ни цел е да подобрим практическите умения на бъдещите лекари като ги поставим в реална среда рамо до рамо с доказан специалист.

Село Орцево се намира в планински район, в Родопите и има незабравим изглед към Пирин планина. То е най-високото разположено село, както на територията на Република България, така и на Балканския полуостров, с надморска височина от 1550 до 1650 м (1555 м на площада на селото), в което има постоянно живеещо население.

Село Орцево е едно прекрасно населено място, чийто жители за съжаление нямат достъп до постоянна лекарска грижа. Всички бяха много щастливи от нашето посещение. Благодарност на кмета на селото г-н Сайфо Орцев за съдействието.

Село Лютово (област Благоевград) е разположено в Югозападен планов регион на България. То е част от община Белица и на 15 км от гр. Белица, по пътя за с. Бабяк. Селото е разположено във вътрешността на Родопите, на 1268 м.н.в.. Населението на селото е 244 души и е изцяло мюсюлманско. А всеки решил да посети селото може да се наслади на прекрасно изживяване в околоността, като може да избира между екопътека или наблюдение на диви животни.

Черѐшово е село в Югозападна България, намиращо се на 27 км от гр. Белица. Селото е разположено във вътрешността на Родопите, на 1319 м надморска височина.

Село Черешово е третата локация, на която се проведе проектът „Лекар на село“ в периода 9-ти и 10-ти април. Населението на село Черѐшово наброява 238 души. И този път Фондация „Практикум“ успя да достигне до място с трудно-достъпна медицинска грижа и да предостави безплатни прегледи от профилактичен характер на местното население.

Варвара е малко село, което се намира на 9 км от общинския център Царево и на 71 км от областния център Бургас. Разположено е на брега на Черно море в подножието на странджанския връх Папия. То е единственото селище между градовете Царево и Ахтопол. Намира се на територията на Природен парк „Странджа“. Всеки желаещ бе прегледан, мълвата се разчу и дори пристигнаха живущи и от съседните населени места.

Село Бабяк се намира на 15 км от град Белица. Състои се от няколко разпръснати махали в Родопите, разположени на 1337 м.н.в.. Населението на селото е 789 души и е съставено изцяло от мюсюлмани.

За първи път село Бабяк се споменава в османските регистри още през 1490–1491, 1576, 1643–1644 и 1650г. От първия документ личи, че през 15 век населението е християнско и/или богомилско. През 19 век Бабяк вече е чисто мюсюлманско село, част от Неврокопската каза на Османската империя. До 1955 г. Бабяк е общински център.

Село Поповяне, познато още като Попското село, е разположено в полите на Плана планина и източния край на Самоковско поле. В близост са планините Витоша, Рила и Верила, като всяка една от тях може да бъде видяна от високите части на селото. Климатът през зимата е мек, а през лятото – умерен до топъл. Няма индустриални замърсители. Въпреки че се намира в близост до два града и ски курорт (София, Самоков и Боровец), населението в селото прогресивно намалява.

Този път Фондация “Практикум” посети село Клисура, намиращо се между планините Рила и Верила, на 25 км от Дупница и на 15 км от Самоков. Добре известен е маршрутът през четирите планини Витоша, Верила, Рила и Пирин. От Клисура, през най-ниската и най-красива част на Рила – Лакатишка Рила, за 5 часа се стига до хижа „Вада“ и за 5.30 часа до хижа „Ловна“.

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС