Повечето от нас смятат, че посещението при лекар е нещо, което трябва да направим, когато не се чувстваме добре или когато имаме нужда от лечение за определено заболяване.

ИМАШ ВРЕМЕ за хобитата си – да рисуваш, да четеш, да спортуваш, да готвиш. ИМАШ ВРЕМЕ да излизаш с приятелите си, да ходиш на кино, на театър, на разходка. ИМАШ ВРЕМЕ и за медицински преглед!

Освен рутинните грижи, които полагаме за здравето си всеки ден, медицинската експертиза е необходима за диагностицирането на определени състояния, преди те да се превърнат в проблем.

Причините за хроничните заболявания често са извън контрола на обикновения човек, тъй като могат да включват набор от биомедицински, социални, екологични, икономически и други фактори. Именно тогава се намесва необходимостта от лекарска грижа.

Рисковите фактори за развитието на хронични заболявания, като лоша диета, затлъстяване, липса на физическа активност, вредна консумация на алкохол и употреба на тютюн, са свързани с отношение,  неподкрепящо здравословното поведение.

В натовареното ежедневие, когато всеки бърза за работа, среща или друг ангажимент, си дадохме сметка, че често се случва да неглежираме здравето си. Затова екипът ни организира инициатива под надслова “Имаш време”, акцентираща върху нуждата от редовна проверка на здравето и посещение на медицински прегледи. Обърнахме се към успешни известни личности в България, които въпреки заетостта и ангажиментите си, успяват да намерят време за здравето си.

Какво споделиха Мария Илиева, Теди Кацарова, Севда Димитрова, Крум Савов и Мая Савова и Влади Караджов за здравословните си навици и нуждата от редовни медицински консултации, може да видите във видеата по-долу. 

Заедно с Медицински център “МедИнс – Св. Герасим Кефалонийски” проведохме безплатни прегледи на 21, 22 и 23 април 2023 г. Прегледани са над тридесет души. Включиха се лекари от различни специалности – кардиология, гастроентерология, вътрешни болести, урология, офталмология и други.

Благодарение на внимателните и задълбочени консултации пациентите научиха общата картина на здравословното си състояние и получиха ценни медицински насоки как да го подобрят.

В кампанията разбира се се включиха и студенти на Фондация ‘Practicum”, които с интерес съблюдаваха консултациите и асистираха на лекарите.